Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeptember 29

 
Szeptember 29.
Szent Mihály arkangyal ünnepe.
 
A hagyomány szerint Mihály a túlvilágra költöző lelkek kísérője, ő ítéli meg az emberek cselekedeteit az Utolsó Ítéletkor. Általában kezében karddal és mérleggel ábrázolják.

A szeptemberi jeles napok közül kiemelkedik Szent Mihály napja. Gyakorlatilag az időjárás hidegre, téliesre fordulását hozza Mihály napja. A mondás szerint "Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet."
Az állatok viselkedéséből a téli időjárásra következtettek. Ha a juhok szorosan egymás mellé feküdtek, hosszú kemény télre számítottak. A halak ekkor a víz mélyére (az iszapba) húzódnak.
E napot a gazdasági év szempontjából jelentős napnak, a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók. A Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat eddig legeltették és ilyenkor hajtották vissza és a jószágokat ezután a gazda gondjaira bízták.
A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt. A juhászokat Mihály-naptól Mihály-napig fogadták fel, így ez a nap volt számukra a legnagyobb ünnep, s mulatságokat, bálokat rendeztek.
Ekkor kapták meg a bérüket, és általánosan ez a nap volt a szegődtetés napja, azaz a cselédek ekkor költöztek új gazdához.
Ezután már tilos volt az ágyneműt a szabadban szellőztetni. Úgy tartották ekkor szűnik meg a legelőn a fű növekedése.
Ez a nap volt az ún. kisfarsang időszakának kezdőnapja, azaz a lakodalmak ideje, mely egészen Katalin napig tartott (november 25.).